Normale lichaamstemperatuur bij de mens

Normaal

Het is belangrijk dat het lichaam van de mens een constante lichaamstemperatuur heeft. Op deze manier blijft het lichaam in balans, de homeostase in orde.

lichaamstemperatuur normaal

De gemiddelde, normale, lichaamstemperatuur van de mens ligt tussen de 35,5 en 37,8 °C.

Let wel op, de temperatuur schommelt bij mensen gedurende de dag. In de ochtend is de lichaamstemperatuur doorgaans het laagste en aan het begin van de avond het hoogst.

De lichaamstemperatuur kan ook iets verschillen door geslacht, leeftijd en periodiek. Ook is het afhankelijk van hoe er gemeten wordt en ook welke thermosmeter wordt gebruikt. Het meten van je lichaamstemperatuur is dus afhankelijk van flink wat variabelen.

Abnormaal

De (temperatuurs-) balans in het lichaam kan door een tal van oorzaken uit balans zijn. Een te hoge of te lage lichaamstemperatuur kan ingrijpende gevolgen hebben. Twijfel je aan de metingen die je doet en of jouw lichaamstemperatuur wel in orde is, raadpleeg dan altijd een arts.

overhitting

Hyperthermie

Hyperthermie is de Latijnse naam voor verhoogde temperatuur. Wanneer je lichaamstemperatuur uitkomt boven de 37,8 °C is er sprake van verhoging. Al vanaf 40,0 °C is er sprake van koorts. Dit is echter niet een spijkerharde waarde, maar vanaf 40,0 °C is er kans op andere ontregeling in het lichaam. Hoe meer de lichaamstemperatuur stijgt, hoe gevaarlijker dit is voor het lichaam.

Hypothermie

Hypothermie is de benaming voor onderkoeling. Onderkoeling treedt op wanneer de lichaamstemperatuur daalt tot onder de 35 °C. Wanneer onderkoeling optreedt is er een grote kans dat er problemen ontstaan in de stofwisseling en kunnen andere processen in het lichaam hinder ondervinden van deze hypothermie. Onder de 32 °C wordt kritiek en lager kan levensbedreigend zijn.

Kijk hier verder wat de verschillende methodes en apparaten zijn om je lichaamstemperatuur te meten.